- Sikkerhed
- Sikkerhedsregler
- Sikkerhed - børn
- Beredskab brand / ulykke
- Forsikringer
- Alkohol- og rygepolitik
- Lovgivning
- Besætningsrapport
Sikkerhed og Lovgivning
Vi rider med hjelm og unge under 18 år
bruger sikkerhedsvest ved springning.
Dette link vil klubben benytte til at gøre klubbens medlemmer, og hjemmesidens gæster, opmærksom på sikkerhed og lovgivning.
Klubbens egne sikkerhedsregler ligger naturligvis tilgængelige her tillige med den, fra 2011, obligatoriske besætningsrapport som skal fornyes årligt. Besætningsrapporten kan anses for at være klubbens smiley-ordning.
Endvidere er der under Fanebladet lovgivning informationer omkring aktuelle lovgivningsmæssige ting, som vi som klub, og du som hesteejer, skal leve op til. Dyreværnsloven og Lov om hold af heste findes naturligvis under det faneblad.
Som Sikkerhedscertificeret klub under DRF har vi naturligvis også en forpligtelse til hele tiden at være med helt fremme, så kom gerne med indput til bestyrelsen.
Sikkerhedsregler
Overordnede sikkerhedsregler for SAR og Kjeldmosegaard
- Al færdsel på rideklubbens område sker på eget ansvar. For børn under 18 år er det forældrenes. Man orienterer sig om de øvrige sikkerhedsregler for stald, ridebaner samt folde tillige med politikker, således man er orienteret om klubbens holdning hertil.
- Alle bærer sikkerhedsmæssigt korrekt fodtøj under ridning og håndtering af heste. Ved brug af kort ridestøvle, skal der bruges leggins eller bukser beregnet hertil. Godkendt og tilpasset ridehjelm bæres af alle ryttere og alle under 18 år bærer ved springning tillige sikkerhedsvest lige som vi opfordrer andre til at benytte vest ved springning.
- Personer der opholder sig ved ridebaner, ridehallen, stald og ved heste skal forholde sig roligt.
- Rygning er strengt forbudt i stald, rytterstue, sadelrum og ridehus
- Ingen fastgør sig til hesten ved f.eks. at vikle træktov rundt om håndled eller om livet. Ligeledes må skridtdækkener ikke bruges som indpakning af ryttere til hest.
- Ingen fører hest uden trense eller grime med træktov, ligesom en person kun kan føre én hest ad gangen.
- Al færdsel både til fods, på cykel, knallert, i bil og med trailer m.m. skal foregå med omtanke og i passende tempi. Færdselsloven skal overholdes og alle er forpligtet til at vise hensyn til andre trafikanter.
- Løb og leg i og ved stald, baner, samt ridehus er ikke tilladt.
Sikkerhedsregler i stalden.
- Heste skal ved ophold på staldgangen, striglepladser og solarium altid være forsvarligt opbundet og ikke efterlades alene uden opsyn. Staldgangen må desuden ikke bruges til opbevaring af redskaber, striglekasser, sadelvogne m.m.
- For at måtte opholde sig alene i stalden skal medlemmet have taget ryttermærke 1 eller have viden svarende dertil.
- Op- og afstigning foregår altid udenfor
- Når du rider tur, anbefales det at skrive på tavlen, hvor du rider hen og hvor længe du ca. er væk. Husk at strege dig når du er hjemme igen. Husk færdselsloven også er gældende for hest og at man er forpligtet til at vise hensyn til andre trafikanter!
- Opdager du ødelagte ting giver du straks staldpersonalet eller bestyrelsen besked herom.
- Wrapposer lægges forsvarligt på plads efter brug således at de ikke flyver omkring ved blæst og redskaber hænges forsvarligt på plads.
- Brug materialer der ikke kan gå i stykker på staldgangen. Altså ikke glas l.lign.
- Husk at lukke branddøre til halmrum, sadelrum og foderrum forsvarligt.
Sikkerhedsregler for ridebaner og ridehus
- Der holdes forsvar lig afstand ved passage og det er ok at man siger hvis man føler sig utryg. Vis hensyn, særligt til dem der trækker eller samler mokker. Har du en hest der sparker markeres dette ved en rød sløjfe i halen
- Der rides venstre skulder mod venstre skulder. For at kunne benytte klubbens faciliteter skal ryttere have taget ryttermærke 2 eller have kendskaber svarende dertil.
- Porten til ridehuset på ikke åbnes fra hesteryg
- Der bankes på inden man åbner ridehusporten ligesom man gør opmærksom på når man forlader ridehuset igen.
- Tilskuere skal opholde sig uden for banen
- Medbragte hunde skal føres i snor og må i øvrigt ikke opholde sig på baner eller i ridehus.
- Der må ikke sadles af og op i ridehuset. Medlemmer/gæster som ikke står på Kjeldmosegaard benytter udeboksene til dette.
- Der rides ikke om kap. Lige som ingen rykker/flår/saver hesten i munden med biddet, anvender sporer uhæmmet eller anvender pist udover almindelig irettesættelse og korrektion.
- Under håndtering af heste i ridehus eller på baner skal hesten altid bære trense, kandar, hackamore eller andet som er godkendt til formålet.
- Musik under ridning foregår KUN via ridehusets anlæg, altså ikke via Ipod eller lignende
Sikkerhedsregler for fold.
- Hestene skal trækkes ud og ind jævnfør liste i stalden. For at hente/lukke heste på fold skal personen have taget ryttermærke 3 eller have færdigheder og viden der svarer til.
- Der skal trækkes med træktov/longe. En person kan kun føre én hest ad gangen.
- Man slipper først hestene på folden eller løbegangen når de står stille. Altså når hesten står med hovedet mod trækkeren. Fører flere personer heste ud på samme tid, må der først slippes fri når alle er klar.
- Tilretning af dækkener og anden håndtering af hesten foregår altid uden for folden
- Al unødigt ophold på foldene og løbegang er forbudt
- Hav så vidt muligt en mobiltelefon med hvis du går alene på folden
- Ingen heste/ponyer på folden efter mørkets frembrud med mindre andet er aftalt med staldpersonalet
- Heste/ponyer må kun sættes ind på den fold de har plads på jævnfør udtrækningslisten
- De der har heste/ponyer på folden giver besked til staldpersonalet eller bestyrelsens kontaktperson hvis der er ødelagt noget hegn eller lignende
- Hesteejere med heste på samme fold aftaler indbyrdes om heste skal med ind, når heste hentes til ridning.
- Led til individuelle folde skal altid være lukkede.
- Led skal efter indluk være åben/lukkede i henhold til foldplan
- Åbne led skal hænges op så de ikke rører jorden for at hverken heste eller mennesker kommer til skade.
- Kommer der nye heste i flokken skal disse loades forsigtigt ind. Dvs. ved hyppigt opsyn eller gradvis tilvænning for at undgå skader – evt. ved opsætning af dobbelthegn i en periode. Opstaldere skal give besked til "naboerne" 2 - 3 dage inden de ændrer på hvor hestene går. Når/hvis heste skifter til fold hvor de ikke kender naboerne, skal opstaldere indbyrdes aftale hvordan og hvem der er tilstede og tilser at det ikke sker ulykker. Er du bekymret for om der sker din hest noget når den hilser på hesten på nabofolden, er du velkommen til at sætte ekstra hegn op!
- Husk at tænde for strømmen når alle hestene er kommet på fold
- Ved ind og udtræk af fællesfolde skal der gøres opmærksom på dette i ridehuset
Udover sikkerhedsreglerne gælder også klubbens facilitets- og staldregler.
Vi opfordrer endvidere de af klubbens medlemmer som ikke har deres faste gang på Kjeldmosegaard at efterleve ovennævnte sikkerhedsregler, både for hestens og menneskernes skyld!
Hent sikkerhedsreglerne som pdf her
Download Adobe Reader til at læse pdf dokumenter med
Bestyrelsen
Sikkerhed for børn
Børnepolitik.
På Kjeldmosegaard skal der være plads til alle, mødre og fædre med små og store børn er velkomne.
Klubbens sikkerhedsregler er til for at beskytte alle, også børnene. Denne børnepolitik er et supplement til sikkerhedsreglerne og er udarbejdet så du som forældre kan gøre dig overvejelser om, hvad du kan gøre for at give tryghed og sikkerhed ikke kun for dine børn, men også for dig selv, andre ryttere og alle hestene, når børnene er med på ridecentret og du samtidig skal passe/ride din hest. Sikkerhedsregler og politikken er også rettet mod besøgende med børn.
Børn giver en særlig risici, fordi de ikke kan se sammenhænge i f.eks. ”der kommer en hest, så nu skal jeg flytte mig”. Derfor kan de ikke forudsige farlige situationer som kan opstå. De er heller ikke opmærksomme på at nogle heste har mere tænding end andre, eller at farlige situationer kan opstå ud af ”ingenting” som, selv de voksne erfarne ryttere, ikke altid kan forudsige. Vi tænker at du som forældre skal være særlig opmærksom på, at det giver et ekstra ansvar at have dine børn med på ridecentret.
Nogle af sikkerhedsreglerne kan gøre det vanskeligt for dig at passe hest og børn samtidig. Det er vigtigt du overvejer hvornår dine børn er gamle nok, og har viden nok, til at færdes alene på området.
Ved små børn, som skal være under konstant opsyn, kan det være en idé at skille samvær med hest og børn helt ad, så du har en med som børnepasser, da det kan have store sikkerhedsmæssige konsekvenser f.eks. at trække med din hest samtidig med at du har barnevognen eller et barn i den anden hånd.
Det er klubbens holdning, at det skal være muligt at arrangere en form for pasningsordning. Såfremt der er behov, kan flere gå sammen og engagere en som vil passe børn nogle timer ugentligt, hvor mødre/fædre rider således at der kan være en fælles pasningsordning i cafetutten imens.
Klubbens sikkerhedsudvalg har formuleret nogle ting du kan overveje som måske vil give dig og dit barn en ekstra sikkerhed når du har børn med mens du er i stalden eller ude og ride.
- Hvordan skaber jeg sikkerhed for mit barn? - jo mindre barnet er, jo større sikkerhedsforanstaltninger bør du tage.
- Vil det give ekstra sikkerhed hvis mit barn bærer ridehjelm i stalden eller ved omgang med heste?
- Hvor er det sikkert at stille barnevognen med mit sovende barn, så der ikke sker noget hvis der opstår uventede situationer?
- Hvor kan mit barn lege sikkert og hvem passer på det?
- Kan jeg med fordel bruge babyalarm?
- Hvordan kan jeg sikre andre ryttere og deres heste imod farlige situationer?
Samtidig med at du passer på de børn du har med, henstiller bestyrelsen til at klubbens øvrige medlemmer, vil udvise lidt ekstra hensyn og være agtpågivende.
Hent forslaget som PDF fil her
Download Adobe Reader til at læse pdf dokumenter med
Bestyrelsen
Beredskab ved brand/ulykke
Beredskab og procedure ved brand alarm.
Der er instaleret røgalarmen fra falcki stalden. Bestyrelse og udlejer er tilmeldt en alarmliste
Den fungerer sådan at ALLE på alarmlisten får en sms hvis røgalarmen aktiveres. I smsén fremgår det af teksten om er røg/brand eller strømsvigt.
Bestyrelsen træffer beslutningen om hvem der yderligere kan være med på denne sms-liste. Beslutningen tages ud fra en samtale med de som ønsker at være med i ordningen, hvor ordningen drøftes, så man også er forberedt på hvad det indebærer at være tilmeldt sms-listen. Derudover tages der også hensyn geografi, tilknytning, andre ting.
Det er kun personer over 25 år som kan tilknyttes denne ordning.
Når man tilmeldes alarmkaldet, skal man oprette en gruppe på sin mobil, hvor alle andre på alarmkaldet skal være kodet ind så alle er forberedt til at kunne sende en gruppesms ud.
Ved alarm
Hvis der kommer alarm skal du sende sms ud til gruppen når du kører til alarmen. Send besked om hvad tid du kan være der. ( f.eks. jeg er der om 10 minutter så er klokken 12.35).
Hvis du ikke har mulighed for at køre skal du selvfølgelig sikre dig at andre tager til alarmen. Derudover skal du ikke foretage dig noget., du vil kunne følge med i hvad andre har foretaget sig via dine SMSér
Ved Konstateret brand.
Hvis du ankommer til Kjeldmosegaard som den første, skal du
- konstatere om der er brand, tjek alle rum i staldbygningen
- hvis der er brand skal der kaldes alarm på 112.
- Derefter standses ulykken hvis det er muligt
- Når det er muligt sendes sms til gruppen om at brandvæsen er alarmeret, samt evt. kort status
Ved fejlalarm.
Hvis du konstaterer at det er en fejlalarm
- sender du sms til gruppen som modtager alarmopkald, om at du er på stedet
- skriver at du har konstateret at det var fejlalarm.
Hvis det er fejlalarm skal du nulstille alarmen på siden efter de instruktioner udlejer har givet.
Hent Beredskabsplanen som pdf fil her
Aktutnumre ved skade / sygdom
Forsikringer
Her kan du læse hvordan Sakskøbing rideklub er dækket af kollektive forsikringer, samt hvilke forsikringer vi du selv kan tegne for at sikre dig og din hest bedst muligt
Kollektive forsikringer, tegnet gennem dit medlemskab
Når du er medlem af Sakskøbing Rideklub er du dækket af de kollektive forsikringer som Dansk Idrætsforbund har tegnet for alle de foreninger som er medlem. På DRF´s hjemmeside kan du se hvad de kollektive forsikringer dækker klik her for at se mere
Sakskøbing rideklub har ikke tegnet yderligere forsikringer.
Hvis din hest er opstaldet på Kjeldmosegaard fremgår det af din kontrakt at opstaldning, pasning og håndtering af din hest er dit ansvar. Det samme gælder hvis du har facilitetskort og du eller din hest kommer til skade mens du bruger etablissementet. Derfor er nedenstående anbefalinger måske værd at tage stilling til.
Du skal selv tegne en
Lovpligtig ansvarsforsikring for heste, lovkrav pr. 1. juli 2008
18.06.2008: Folketinget har besluttet, at det fremover vil være et krav at have sin hest lovpligtigt ansvarsforsikret.
Som privatperson, bør du tjekke hos sit forsikringsselskab om de dækker dette ansvar. Nogle forsikringer dækker via indboforsikringen, andre forsikringer kræver en specialtegnet forsikring.
Bestyrelsen anbefaler at du forsikrer dig selv og din hest.
Ovennævnte forsikring om hesteansvar er lovpligtig. Derudover er der en række områder du kan forsikre dig på. De er alle frivillige, og op til dit temperament og holdninger hvorvidt du ønsker at forsikre dig.
Bestyrelsen anbefaler at du tegner de fornødne forsikringer som dækker dig selv, din hest og alle dine personlige ting. Du bør overveje hvorvidt du vil tegne forsikringer for:
• Indboforsikring, som dækker det indbo du opbevarer på det sted hvor din hest er opstaldet. Vær opmærksom på at forsikringsselskaber kan have forskellige regler om de dækker indbo hvis tingene opbevares på et andet sted end på din bopæl.
• Ulykkesforsikring, som dækker dig hvis du selv kommer til skade når du håndterer heste og rider.
• Hesteforsikring, som dækker liv- og eventuelt uanvendelighed hvis din hest kommer til skade
• Sygeforsikring, som dækker dele af dine dyrlægeregninger hvis din hest er syg eller kommer til skade.
Hent denne tekst som pdf fil her
Alkohol- og rygepolitik
Rygepolitik på Kjeldmosegaard.
- Gældende lovgivning følges
- Rygning er kun tilladt udendørs, og vi appellerer til at der gøres brug af dertil opstillede askebægre.
- Rygepolitikken er gældende for ALLE brugere af området, såsom medlemmer, ryttere, undervisere, smede samt gæster udefra.
- Rygning til hest er forbudt på Kjeldmosegaard.
Alkoholpolitik på Kjeldmosegaard.
- Vi gør opmærksom på, at alkohol/rusmidler og heste er en dårlig kombination og vi accepterer derfor ikke et overdrevent forbrug af disse.
- Da hesten ifølge lovgivningen er at sammenligne med en bil, kan ridning i beruset tilstand ikke accepteres.
- Der sælges ikke øl og spiritus til personer under 18 år.
- Kommer et medlem påvirket af alkohol eller andre rusmidler, bliver han/hun bortvist/afvist og hvis medlemmer er under 18 år vil forældrene bliver kontaktet.
Hent Alkohol- og rygepolitik som pdf fil her
Lovgivning
Hvordan kan vi dokumentere at vi lever op til lovgivningen i Sakskøbing Rideklub!
Dejligt at så mange spørgelystne var med til mødet hvor Susanne Fønskov orienterede om de forskellige lovgivninger der gælder for hestehold i Danmark.
Væsentlige er det at vi skal have dokumentation på alt, så vi er nød til at have fokus på nogle ting i stalden som følge af de gældende lovgivninger. Når vi får tilsyn kan der falde bøder i størrelsesordenen 100.000,‐, hvis vi ikke opfylder lovgivningen.
Læs resten af referatet fra Orienteringsmøde mandag d. 12. december 2011 - klik her
Relevante Links:
Lov om hold af heste
Dyreværnsloven
Besætningsrapport
Besætningsrapport 31. januar 2013
Besætningsrapport 12. december 2011
|